Zgodba o povodnem možu


Živel je deček, ki se je zelo rad kopal. Tudi ko je nekega dne bilo hudo neurje se ni mogel zadržati doma in je pohitel k reki. Na bregu se je slekel, a voda je bila prevelika in ga je odnesla. Jokal je na vse pretege, da ga je slišal povodni mož.

Podvodni mož ni trpel, da bi živ človek prišel v njegovo kraljestvo, zato je vsakogar utopil. Vendar deček mu je bil zelo všeč. Sklenil je, da ga reši in odnese v svoje kraljestvo, na dnu reke. Položil, ga je v stekleno sobo,in čakal da se zbudi.

Deček se je prebudil ter zagledal mizico,igračke, vse iz stekla. Pričel se je igrati, a ga je kmalu popadla žalost in pričel je jokati. Podvodni mož ga je vprašal po čem joče, deček pa mu je rekel, da pogreša dom. Podvodno bitje ni razumelo čemu,saj ima tu vse kar potrebuje. Ko je deček zaspal, ga je prenesel v srebrno sobo. Okoli dečka so stale igračke in mizica, vse iz čistega srebra. Tudi to dečku ni moglo nadomestiti želje, da bi znova ugledal bratca in sestrico. Povodni mož ga je zato znova v spanju prenesel v naslednjo sobo narejeno iz čistega zlata. Po dolgem igranju se je dečku stožilo pa materi in očetu, to pa je v povodnem možu vzbudilo jezo. Ni mogel razumeti kako mu lahko družina pomeni več kot vse njegovo bogastvo. Šel je in pobral vse bisere in dragulje z rečnega dna ter z njimi zasipal dečka. Ta pa mu je odvrnil:”Zaman si prizadevaš, da bi našel ceno,mojemu očetu in materi.Dražja sta mi od zlata in biserov, dražja kot ves svet.” Povodni mož je počakal, da je deček zaspal ter ga odnesel nazaj na breg, žepe pa mu je napolnil z biseri in dragulji. Ko se je deček prebudil in opazil polne žepe je spoznal, da ni sanjal in pohitel je domov. Družina si je zgradila novo hišo in pregnala revščino daleč proč od svojega praga.

Povodni mož se je žalosten vrnil v svoje kraljestvo, z mislijo, da hrani največje zaklade sveta, a je spoznal, da so še večje dragocenosti, kot so oče, mati, brat, sestra. To ga je zelo užalostilo in pričel je 3 dni neprestano jokati. Nato se je napotil v svoje kraljestvo, da najde še neodkrite dragocenosti, ki bi ga spravile v dobro voljo.

Deček pa se je še vedno hodil kopat v reko, vendar se je zadrževal samo v plitvini, kamor povodni mož ni zahajal

VIR: http://sl.wikipedia.org/wiki/Pravljica_o_povodnem_mo%C5%BEu